Dieta Planetarna #planetaryhealthchallenge

Dieta Planetarna #planetaryhealthchallenge

Zastanawiałeś się, czy jak w 2050 roku, liczba ludności osiągnie 10 miliardów to czy wystarczy jedzenia by zapewnić go dla wszystkich? Na tego typu pytanie i wiele innych, próbowali odpowiedzieć naukowcy. Rozwiązanie zostało opublikowane w raporcie The EAT-Lancet Commission w styczniu 2019 roku. Jedną z kwestia jak jest w nim zawarta jest sposób odżywiania jaki jest odpowiedni by spełnić zapotrzebowania na żywność dla całej populacji. Oprócz tego, porusza zagadnienia związane z całym systemem żywieniowym, sposobami produkcji, transportu, marnowania oraz jakości żywności.

Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że na świecie jest ponad 1.9 miliarda osób z nadwagą, z czego 650 milionów jest otyłych. Od roku 1975 liczba osób z otyłością prawie potroiła się. Zwraca również uwagę, że otyłości można zapobiegać (1). W przypadku czynników, które mogą prowadzić do przedwczesnej śmierci, czynniki związane z żywieniem, znajdują się na drugim miejscu, zaraz po paleniu tytoniu (2). Raport EAT-Lancet mówi, że 90% zawałów i przypadków cukrzycy można zapobiec, dzięki zdrowemu stylowi życia. To samo tyczy się 1/2 przypadków udarów i 1/3 nowotworów. Zmiana diety na tą zalecaną przez raport EAT może pozwolić na zapobieganie około 11 milionów zgonów rocznie.

“Dieta planetarna to globalnie zalecany sposób odżywiania dla osób dorosłych, która symbolicznie reprezentowana jest jako talerz, którego połowę stanowią warzywa i owoce. Druga połowa, składa się głównie z produktów pełnoziarnistych, białek roślinnych – takich jak fasola, soczewica, roślin strączkowe – nienasyconych olejów roślinnych, niewielkich ilości mięsa i nabiału oraz niektórych dodanych cukrów i warzyw skrobiowych. Dieta jest na tyle elastyczna, że pozwala na dostosowanie do indywidualnych potrzeb żywieniowych, preferencji i tradycji kulturalnych”

eatforum.org

Wegetarianizm i weganizm to opcje korzystne, zarówno dla zdrowia jak i planety – to czy decyduje się, na którąś z nich jest osobistym wyborem.

Twórcy raportu zdawali sobie sprawę, że zrozumienie raportu może nie być najłatwiejsze, dlatego EAT, reprezentowany przez Dr Sandro Demaio we współpracy z założycielką The Food Medic Dr Hazel Wallace przygotowali podcast. W sumie liczy 8 odcinków, przez które chce zainspirować liderów, naukowców, innowatorów i osoby, które mają wpływ do zmian w sektorze żywienia, związany ze zdrowiem oraz zrównoważonym rozwojem. Moim zdaniem, podcast (chociaż jest w języku angielskim) jest świetnym źródłem wiedzy, aby zrozumieć jakie cele stawia przed nami raport oraz to jak w naszym codziennym funkcjonowaniu i wyborach możemy wprowadzać zalecane w nim działania.

#PLANETARYHEALTHCHALLENGE

Od dzisiaj i przez cały luty trwa #planetaryhealthchallenge organizowany przez EAT. Codziennie będą dostarczać informacje na temat tego, jak jeść zdrowiej i bardziej odpowiedzialnie. Dzięki czemu metodą małych kroczków, każdy będzie mógł próbować wprowadzać zmiany w swoim życiu. Co zrobić, aby dołączyć do wyzwania? Zachęcam do zaobserwowania EAT na Instagramie , być dla siebie uprzejmym i wyrozumiały i próbować rad i trików, które pozwolą na zadbanie o swoje zdrowie oraz zdrowie planety. Podziel się swoimi małymi zwycięstwami przez oznaczanie @eatfoundation i #planetaryheathchallenge na Instagramie.


Źródła:

EAT www.eatforum.org

(1).  World Health Organization, ‘Obesity and Overweight – Key Facts’. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight

(2). Health Data Poland http://www.healthdata.org/poland



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *