Najprostszy i podstawowy, nazwałabym go nawet bazowym przepisem na pancakes’y. Zrobienie samej masy na ciasto zajmuje niecałe 4 minuty, a później to kwestia smażenia. Kwestia dodatków zależy od indywidualnych preferencji. Świetnie smakują ze świeżymi owocami, prosto z domowego ogródka, ale przetwory, dżemy równie dobrze się sprawdzą.
SKŁADNIKI:
- szklanka mleka
- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie cukier
KROK PO KROKU:
- W jednej misce mieszamy składniki mokre (mleko i jajko).
- W drugiej misce mieszamy pozostałe (suche) składniki, czyli mąkę, sól, proszek do pieczenia i opcjonalnie cukier.
- Do suchych składników wlewamy mokre i łączymy je ze sobą na jednolitą gęstą masę.
- Na rozgrzanej patelni, smażymy.
- Podajemy z dodatkami, wedle uznania.
Smacznego!