Pancakes

Pancakes

Najprostszy i podstawowy, nazwałabym go nawet bazowym przepisem na pancakes’y. Zrobienie samej masy na ciasto zajmuje niecałe 4 minuty, a później to kwestia smażenia. Kwestia dodatków zależy od indywidualnych preferencji. Świetnie smakują ze świeżymi owocami, prosto z domowego ogródka, ale przetwory, dżemy równie dobrze się sprawdzą.

SKŁADNIKI:

  • szklanka mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie cukier

KROK PO KROKU:

  1. W jednej misce mieszamy składniki mokre (mleko i jajko).
  2. W drugiej misce mieszamy pozostałe (suche) składniki, czyli mąkę, sól, proszek do pieczenia i opcjonalnie cukier.
  3. Do suchych składników wlewamy mokre i łączymy je ze sobą na jednolitą gęstą masę.
  4. Na rozgrzanej patelni, smażymy.
  5. Podajemy z dodatkami, wedle uznania.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *